Wines

According to Pliny the Elder, the wines of Picenum (the region which corresponds to the modern-day Marche) had a delicate aroma and hearty flavour. These distinctive characteristics could, and still can be, attributed to the soil of the gently rolling hills that slope down towards the Adriatic Sea, a subject for the artist Tullio Pericoli and, before him, Osvaldo Licini, although perhaps in a more visionary and dreamy way.

The coordination and management of farming estates in the Middle Ages (then known as grancie) were a fundamental ingredient of this success, as were the abbeys that dotted the entire region. Taking advantage of the patrones, the monks were very adept at rationalising the cultivation of grapes and its subsequent transformation into wine.

At the dinner table of the Duke of Urbino, whilst musicians, singers, dancers and acrobats entertained butlers served the finest wines of the Marche to delegations of ambassadors from the powerful noblemen of Italy. The Verdicchio dei Castelli di Jesi, without doubt one of the most prestigious wines produced here, boasts a singular record: it is the name written on the oldest Italian wine label. Marchigian wines.  their relative youth notwithstanding, have earned the approval of consumers thanks to the long range vision of the winemakers, experts at highlighting the remarkable organoleptic characteristics they possess. The hilly areas of the region, where the vines thrive and the best grapes are grown, enjoy all the sunshine and heat needed to create a high sugar level

and delicate aromas, the vital ingredients of the fine wines which distinguish this region. The wine industry of the

Marche: dozens of small to medium-sized wineries, 17,500 hectares of vineyards, more than a third of which is dedicated to DOC wines and a million hectolitres of wine, predominantly white. The strong and precise character of the inhabitants and a culture with roots in thousands of years of working the land could not but give the wine of the Marche characteristics

on a par with more famous names, and give its land a great vocation.

I VINI DOCG

Conero DOCG

Il comprensorio di produzione interessa lʼintero territorio comunale di Ancona, Offagna, Camerano, Sirolo, Numana e parte dei comuni di Castelfidardo e Osimo.

It is produced in the areas around Ancona, Offagna, Camerano, Sirolo, Numana and parts of Castelfidardo and Osimo.

Vernaccia di Serrapetrona DOCG

La zona di produzione comprende tutto il territorio del comune di Serrapetrona e parte dei comuni di Belforte del Chienti e di San Severino Marche.

The production area includes all of the area of Serrapetrona and parts of the Belforte del Chienti and San Severino Marche areas. The maximum yield from the vineyard must not exceed 10 tons per hectare.

Verdicchio di Matelica riserva DOCG

È prodotto nella zona di Matelica.

It is produced in Matelica area

Verdicchio castelli di Jesi e classico riserva DOCG

È prodotto nella zona di Jesi.

It is produced  in Jesi area

Offida DOCG

Si produce nella parte meridionale delle Marche, in unʼarea che si estende fra le provincie di Ascoli Piceno e di Fermo.

It is produced in the south of Marche region, in an area between the provinces of Ascoli Piceno and Fermo

I VINI DOC

Colli Pesaresi DOC

Il vino Colli Pesaresi rosso viene prodotto nellʼarea che comprende 31 comuni della provincia di Pesaro Urbino, situati nella parte più settentrionale della regione.

La zona di produzione del vino Colli Pesaresi bianco interessa i territori comunali di Mombaroccio, Petriano, Gabicce Mare, Gradara, Tavullia, nonché parte dei comuni di Pesaro, Montelabbate, SantʼAngelo in Lizzola, Colbordolo e Urbino.

The Colli Pesaresi wine is produced in the area which encompasses 31 municipalities of the Pesaro Urbino province, located at the Northern part of the region.

The production zone of Colli Pesaresi bianco comprises the land around Mombaroccio, Petriano, Gabicce Mare, Gradara, Tavullia as well as municipalities of Pesaro, Montelabbate, Sant’Angelo in Lizzola, Colbordolo and Urbino.

Bianchello del Metauro DOC

La zona di produzione comprende il bacino del fiume Metauro e interessa complessivamente 18 comuni della provincia di Pesaro e Urbino.

The production area encompasses the area around Metauro river and includes 18 muncipalities of Pesaro-Urbino provinces.

Pergola DOC

La zona di produzione comprende i comuni di Pergola, Fratterosa, Frontone, Serra Santʼ Abbondio, S. Lorenzo in Campo, in provincia di Pesaro-Urbino.

The production area comprehends the municipalities of Pergola, Fratterosa, Frontone, Serra Sant’Abbondio, Sanl Lorenzo in Campo.

Esino DOC

La zona di produzione comprende lʼintero territorio della provincia di Ancona e quello della provincia di Macerata previsto dal disciplinare di produzione del Verdicchio di Matelica e del Verdicchio dei Castelli di Jesi.

The production area comprehends the entire province of Ancona and the province of Macerata, as prescribed by the production regulations of Verdicchio di Matelica and Verdicchio dei Castelli di Jesi.

Verdicchio dei castelli di Jesi DOC DOC

La zona di produzione comprende un ristretto territorio in provincia di Ancona, a nord del fiume Esino; interessa i comuni di Morro dʼAlba, Monte San Vito, San Marcello, Belvedere Ostrense, Ostra e Senigallia.

The production area is on the hills in the centre of the province of Ancona, in the northern part of Esino River, comprhending municipalities of Morro d’Alba, Monte San Vito, San Marcello, Belvedere Ostrense, Ostra and Senigallia.

Rosso Conero DOC

La zona di produzione comprende lʼarea del promontorio del Conero, a sud est di Ancona, e, più precisamente, i comuni di Ancona, Offagna, Camerano, Sirolo, Numana e parte dei comuni di Castelfidardo e Osimo.

The production area comprehends the promontory of Conero in the south-east part of Ancona povince and, more exactly municipalities of Ancona, Offagna, Camerano, Sirolo, Numana and part of Castelfidardo and Osimo municipalities.

Colli Maceratesi DOC

La zona di produzione include la provincia di Macerata e il comune di Loreto, in provincia di Ancona.

The production area includes Macerata province and Loreto muncipalities in the province of Ancona.

Verdicchio di Matelica DOC

La zona di produzione comprende parte del territorio dei comuni di Matelica, Esanatoglia, Gagliole, Castelraimondo, Camerino e Pioraco in provincia di Macerata e parte del territorio dei comuni di Cerreto dʼEsi e Fabriano, in provincia di Ancona.

The production area comprehends part of Matelica, Esanatoglia, Gagliole, Castelraimondo, Camerino and Pioraco municipalities in the province of Macerata and part of Cerreto d’Esi and Fabriano municipalities in the province of Ancona.

Serrapetrona DOC

La zona di produzione comprende tutto il territorio del comune di Serrapetrona ed in parte quello dei comuni di Belforte del Chienti e di San Severino Marche.

The production area comprehends all the Serrapetrona municipality and part those of Belforte del Chienti and SanSeverino Marche.

I Terreni di San Severino DOC

La zona di produzione comprende lʼintero territorio del comune di San Severino Marche, in provincia di Macerata.

The production area comprehends the entire municipality of San Severino Marche in the province of Macerata.

San Ginesio DOC

La zona di produzione comprende tutto il territorio del comune di San Ginesio e parte dei Comuni di Caldarola, Camporotondo di Fiastrone, Cessapalombo, Ripe San Ginesio, Gualdo, Colmurano, SantʼAngelo in Pontano e Loro Piceno.

The production area comprehends all the land of San Ginesio municipalities and part of Caldarola, Camporotondo di Fiastrone, Cessapalombo, Ripe San Ginesio, Gualdo, Colmurano, Sant’Angelo in Pontano and Loro Piceno municipalities.

Terre di Offida DOC

La zona di produzione comprende 22 comuni della provincia di Ascoli Piceno, tra i fiumi Aso e Tronto.

The production area comprehends 22 municipalities in the province of Ascoli Piceno, located between Aso and Tronto rivers.

Rosso Piceno DOC

La zona di produzione è la più vasta delle Marche; copre infatti tre province: Ancona, Macerata e Ascoli Piceno

The production area is the largest in Marche region: infact, it covers 3 provinces: Ancona, Macerata and Ascoli Piceno.

Falerio dei colli Ascolani DOC

Le uve devono essere prodotte nel territorio della provincia di Ascoli Piceno, con esclusione della fascia alto collinare, montana e del fondovalle.

Grapes must grow in the land of the province of Ascoli Piceno, excepted the higher part of the hill, mountain and valley bottom.

Sparkling wines

The most famous sparkling wines of Marche region are Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Brut and Vernaccia di Serrapetrona

Text was taken up and elaborated by the pubblication “Made in Marche – 0km flavours and quality shopping” Km 0 e shopping di qualità” a cura della Regione Marche